Агора

Упркос великим историјским и политичким разликама, и различитом тумачењу заједничке историје, Грчка и Турска држе кључеве геополитичке стабилности у историјски нестабилном региону Медитерана.

Ове две земље често су биле на ивици ратних сукоба због несугласица око кључних питања, почев од Кипра, преко источног Егеја и проблема са подводним границама. Ово „средиште света", како га је дефинисао Хегел у „Филозофији историје", раскршће између Европе и Азије, простор сусрета великих култура, религија, тржишта, све чешће је и место сусрета великих нафтних компанија које истражују морско дно. Од када су пре две године амерички и норвешки стручњаци открили да се у водама источног Средоземља крију огромне резерве нафте и природног гаса, у иначе компликовану „кипарску кризу" улазе и нови играчи. О играма моћи у „средишту света" разговарамо са проф. др Душком Кузовићем и Ненадом Васићем, научним сарадником Института за међународну политику и привреду.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин

број коментара 0 Пошаљи коментар
Агора Агора

Аутор:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]