Чекајући ветар

Еколошки магазин

Најбоље упутство за употребу играчке је - играј се! Многа деца су пред овим једноставним захтевом збуњена, па траже додатна усмерења и прецизан одговор на питање шта се од њих очекује. Урођену потребу за стварањем охрабрује и мотивише играчка Андрамоља, једна од победничких Зелених идеја на конкурсу Траг фондације и Ерсте банке, ауторско дело тима Центра за развој партиципативног образовања.

Неке ствари су нам потребне ретко. У међувремену заузимају место у животном простору или труну по подрумима и депонијама. Ствар(а)отека - библиотека ствари, могла би да уштеди простор и новац, утичући и на смањење отпада. Центар за регенеративну одрживост градова из Новог Сада освојио је друго место на конкурсу за Зелене идеје.

Трећу награду добио је пројекат Око соколово, Друштва за проучавање и заштиту птица Србије. Њихове мобилне "чеке", намењене љубитељима фотографисања птица, омогућавају боравак у природи без ремећења њеног склада, а киосци за продају хране намењене птицама омогућавају да запамтимо да се оне не хране пецивом.

Добро је када се лименке и чепови рециклирају, али је лепо када се од њих направи уметност. Гошћа емисије, дизајнерка Милица Маринковић, последњих десет година креира хаљине, украсе и таписерије, користећи оно што би углавном завршило на депонији. А, признаћете, много је боље да заврши на модној ревији и телу, на пример, мис Европе.

Еколошки активисти и организације цивилног друштва широм Балкана најављују протесте од 6. до 16. јула због мини хидроелектрана. Код нас је овог викенда протесни обилазак угрожених река, у организацији Права на воду, Покрета Одбранимо реке Старе планине и Blue Heart кампање у Србији.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.   

број коментара 0 Пошаљи коментар
Чекајући ветар Чекајући ветар

Аутор:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]