Чекајући ветар

Еколошки магазин

Уместо на хлор, један базен у Овчи мирише на биљке. Током зиме у њему може да се гаји акватичко поврће или да се узгајају рибе. У дворишту расте и енергетска врба, погодна за исушивање влаге и ложење, прави се домаће пиво, а у малој спирално башти различите врсте биљака штите једна другу од штеточина. Тиби Дехељан из Удружења Румуна из Овче на путу је да затвори свој жељени еколошко одрживи круг.

А када из центра Овче, од цркве и школе, прођете поред великог гнезда рода, па мало доле, стижете до блатњаве бање. Намажете се блатом, а оно вам тачно покаже где имате проблем - на оном месту које се спорије суши. Онда се исперите чистом водом која иде из црева, а она слана, млака и пријатна. Кажу да је на Торлаку утврђено да има 27 минерала. Препородите се - за сада за џабе.Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић. 

Ботаничар Марјан Никетић нашао је патуљасти ефедру на Старој планини, на шта су биолози у први мах рекли - нема шансе! Ова биљка и њена својства познати су у фармацији и медицини, али сматрало се да она не расте у Србији. Овај научник је до сада пронашао више од десет врста нових за светску науку, а највише се радује када наиђе на примерак биљке за коју се веровало да је неповратно ишчезла, као што је на пример једић - најотровнија биљка у Европи.

Богати или сиромашни, окупани или запуштени - вашке ћемо увек имати. Где има људи има и њих и о истребљивању нема ни говора. Тако је на колективном нивоу. На оном појединачном преостаје нам само борба прса у прса, ако нам се деси да ове животињице однекуд покупимо. Вашке главе нису опасне, само су досадне и некако срамоте, иако - ако их имамо, то сигурно није знак да не перемо косу. Да ли су вашке стварно постале резистентне на постојеће апарате, како се преносе, да ли су им неке особе и њихове главе посебно омиљени и шта треба радити - о томе говори др Биљана Беговић Вуксановић из Градског завода за заштиту здравља.

Чућете и причу о првој фирми за рециклажу у Србији - Гранпласт, која је почела са радом још средином осамдесетих година.

 Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Чекајући ветар Чекајући ветар

Аутор:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]