Знакови

Рајко Попивода "Скулптуре", Галерија Народног музеја Краљево

Као својеврсно обележавање јубилеја - 40 година стваралаштва - београдски уметник Рајко Попивода уприличио је изложбу старих и нових скулптура у Галерија Народног музеја у Краљеву.

Кроз ову скраћену ретроспективу Попивода је желео да укаже на промене које је схватање скулптуре претрпело у његовом раду током тих 40 година. Од формалистички схваћених скулптура из друге половине седамдесетих година прошлог века, када је пажња била концентрисана на израз, преко истраживања материје и материјала, до отвореног концепта којим су обухваћена објектна и просторна уметничка дела, како је то приметио Мишко Шуваковић. Тај особени спој концепта, наративне потке и визуелне репрезентације јесте препознатљив за Рајка Попиводу у већем делу стваралаштва.

Новим циклусом радова Попивода наставља истраживања својих идеја „паковања" и „стезања", уводећи нови/стари градивно-везивни елемент - лавиринт. Најновији радови су тродимензионални лавиринти од клирита, који су пуњени деловима људског тела одливеним у гуми, и чија симболика упућује на дисторзивну слику данашњице. Лавиринт је парадигма његовог рада, тема старих и најновијих радова, место тешке проходности, затворености, али и место логоса, наде, излаза... Сам уметник истиче: „Лавирин који стварам је без циља, без почетка и без краја, он је заправо исечак менталног (духовног) и физичког космичког простора, али је он за мене универзални смисао тражења личног одговора о смислу живота."

Рајко Попивода је дипломирао вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1976, а магистрирао је 1978. године. Од 1976. године излаже на колективним и групним изложбама у земљи и иностранству. Аутор је више скулптура за јавни простор. Организовао је више од тридесет самосталних изложби, а добитник је многих награда за скулптуру. Радови му се налазе у колекцијама многих музеја и галерија.

Гост емисије биће Рајко Попивода.

Уредник и водитељ Знакова је Сава Ристовић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар