Речено и прећутано

Искушења политичког лидерства

 

У античким демократијама било је периода када су се челници полиса бирали коцком. Сматрало се да су сви грађани једнако морални и способни да управљају државним пословима. Лидери су били само „први међу једнакима" и подразумевало се да морају да буду умерени, правични, храбри и мудри.

Касније, добар део историје човечанства протекао је у знаку „изузетних", „изабраних" или „великих" вођа. Мало је, међутим, оних који су одговорили античким идеалима. Усвојена је и досетка једног великог песника да „за стадо није добро да им вођа буде овца".

У модерно доба лидерство је прихваћено као социјална нужност, а вођство као пожељна вештина. Лидер је постаjao онај који вешто контролише већинско опредељење провучено кроз демократске процедуре. Ипак, у времену општих и убрзаних промена политичко лидерство је на великом искушењу. За то је све више доказа на истоку и западу, у развијеним и неразвијеним, демократским и ауторитарним друштвима.

Тим поводом о изазовима и проблемима савременог лидерства за Речено и прећутано говоре политички филозоф др Предраг Павлићевић и социјални психолог др Лазар Марићевић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар