Знакови

"Отисак времена 70/∞" Галерија САНУ

У години обележавања јубилеја Графичког колектива - седамдесет година постојања - Српска академија наука и уметности је, препознајући значај ове јединствене институције у националној култури, организовала изложбу "Отисак времена 70/∞" којом је, на уметнички и историчарски начин, прикаyана улога Графичког колектива и његове галерије у развоју српске и београдске уметности и културе током седам деценија.

Овом изложбом, кроз дела из Колекције Графичког колектва, фокусирана је улоге Графичког колектива на доприносу свим врстама графичких техника, али и дизајнерским, ликовним, црталачким праксама од краја четрдесетих до данас. 

Графички колектив је 1949. године основала прва генерација Графичког одсека Академије ликовне уметности: Бошко Карановић, Мирјана Михаћ, Драгослав Стојановић Сип, Миле Петровић и Драгољуб Кажић, сви из класе професора Михаила С. Петрова. Оснивањем радионице/графичког атељеа, обезбедили су услове за даљи рад и афирмацију овог медија у средини без велике графичке традиције. Године 1952. чланови Графичког колектива су уз радионицу додали и изложбени простор и тиме почели с реализацијом идеје о непосреднијој комуникацији графике и широке публике. Већ 1951. организована је прва Мајска изложба која је окупила све графичаре Србије, и постала главна годишња манифестација. Убрзо је образована и његова колекција коју су аутори богатили поклањајући своје најбоље листове и која данас има око хиљаду радова, а чији је само мали део приказан управо на изложби "Отисак времена 70/∞".

Гости Знакова биће Љиљана Ћинкул, дугогодишњи уметнички директор галерије Графичког колектива и Биљана Вуковић, дугогодишњи професор на графичком одсеку Факултета ликовних уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

број коментара 0 Пошаљи коментар