Како слушати музику?

СИМФОНИЈЕ ПЕТРА ЧАЈКОВСКОГ

„Пета симфонија Петра Чајковског спада у ремек-дела светске симфонијске музике. Њу веома воле у свим земљама, сви народи, сви љубитељи музике на нашој планети", рекао је велики руски диригент Јевгениј Светланов, којег ћемо још једном слушати у циклусу Како слушати музику овог месеца. Уредница и водитељка је Горица Пилиповић.
 
Ово је четврта емисија циклуса у којој стижемо до Пете симфоније. У првој емисији биле су спојене прве две симфоније, као пример почетака овог жанра у опусу Чајковског, потом је посебна емисија била посвећена Трећој симфонији, која се у овом низу издваја по броју ставова, односно специфичном карактеру блиском дивертименту или свити, и коначно, у прошлој емисији, било је речи о првом значајном делу Чајковског у овом жанру - његовој Четвртој симфонији.
Десет година изузетног рада и богат унутрашњи развој стваралачке личности Чајковског леже између Четврте и Пете симфоније. Четири недеље је он компоновао симфонију, три недеље је посветио оркестрацији и сам је дириговао на премијери 1888. године у Москви. 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]