Знакови

"Женске приче" Салон Музеја савремене уметности

У ауторском пројекту "Женске приче", представљеном у Салону Музеја савремене уметности, музејска саветница Мишела Блануша бави се испитивањем односа младих уметница према сопственом положају у друштву, и као жена и као уметница. Неоптерећене историјом феминистичког активизма, друштвено-политичких борби за већа права и родну равноправност, младе ауторке сусрећу се са неким личним борбама и преиспитивањима свог идентитета. Горана Бачевац, Светлана Булатовић, Сања Ћопић, Андреа Драмићанин, Јелена Пантелић, Надежда Кирћански и Тијана Раденковић, представљају се на овој изложби радовима којима преиспитују позицију жене из перспективе жене-уметнице, кроз личне наративе-приче, у чијем су фокусу жене као друштвени ентитети.

Такође, оне анализирају жену као алегорију, као субјекат и објекат пожуде и сексуалних фантазија, кроз интроспективни однос или продукте савременог потрошачког друштва спектакла, али и последица које такав друштвени систем намеће младим женама као опште прихваћен идеал који их често доводи до аутодеструкције.

Неки радови на изложби преиспитују и позицију жена које се доживљавају као субјекти који слободно говоре у патријархално уређеном друштвеном систему, у исто време постављајући се у конфликтну ситуацију јер се доживљавају и као објекти личне или друштвене критике. Изабране уметнице карактерише посебан сензибилитет за друштво у којем живе, емпатија, апатија, емоционалност и склоност ка интимном опхођењу према себи и другима, што можда и даје посебно обележје женског ентитета. Свака на специфичан начин доноси своју визију савремене жене и уметнице разоткривајући комплексност ових појмова.

Истовремено, изложба промовише и афирмише младе уметнице, њихове идеје и погледе на свет и уметност.

Гост емисије биће Мишела Блануша, музејска саветница МСУ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Насловна страна: Андреа Драмићанин "О аранжирању цвећа и порнхуб претрагама"

број коментара 0 Пошаљи коментар