Ризница

О српским земљама у X веку - Рашки кнез Петар Гојниковић

Велика државотворна делатност Стефана Немање, оснивача династије Немањића, није била без чврстих темаља. У њеној основи била је већ петовековна традиција српске државности, обележена низом владара и српских династија пре њега.

У десетом веку на просторма који су настањени српским народом који је претежно охристовљен, али разједињен у више кнежевина, назиру се обриси државе која ће двеста година касније доживети процват за време династије Немањића.

Петар Гојниковић, српски, рашки кнез (владао од 892. до 917) из династије Вишеславића, који настоји да поново уједини разједињене Србе настањене у Рашкој, Босни, Травунији, Захумљу, Дукљи, Неретљанској и Моравској области. Његовој тежњи за уједињењем супротстављају се српске велможе из Приморја, на челу са захумским кнезом Михајлом Вишевићем. Осим унутрашњих отпора Петар Гојниковић се суочава с претензијама Византије, Бугарске, Рима.

У овонедељној Ризници о пренемањићким владарима и једним од њих, Петру Гојниковићу, рашком кнезу из династије Вишеславића, који је владао од 892. до 917. године, његовим настојањима да поново уједини разједињене Србе од Приморја до Моравске обласи разговарамо са Биљаном Гојковић, писцем историјског романа"Велики кнез".

Аутор и водитељ Душанка Зековић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]