Речено и прећутано

МАЛИ, УСПЕШНИ И НЕВИДЉИВИ

У Београду је у току дводневни, шести Форум социјалних иновација на коме се представљају најуспешнија социјална предузећа из Србије и читавог региона.

Према званичним подацима, у Србији послује око 1200 социјалних предузећа у којима ради око десет хиљада запослених. У ЕУ у овом виду предузетништва ради око 15 милиона људи.

Поред економске, социјална предузећа имају и ширу социјалну улогу јер пружају могућност запошљавања особама са инвалидитетом, социјално угроженима, људима без квалификација или без радног искуства. Када се поставља питање подршке, пре свега се очекује препознавање посебности ових предузећа, а тек потом финансијска помоћ. Закон који би регулисао овај вид предузећа већ четири пута је стизао надомак усвајања - најновију најаву да ће се врло брзо наћи пред посланицима у Скупштини дао је министар за рад, запошњавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, пре неколико дана.

О социјалним предузећима у емисији Речено и прећутано разговарамо са Соњом Дакић из организације Смарт колектив и Дејаном Козићем директором удружења Живимо заједно.

Аутор Светлана Јајић

број коментара 0 Пошаљи коментар