Хипократија

Да ли сунце туђег неба греје као наше?

Гошћа Хипократије је госпођа др Виолета Ристић, интерниста из Бостона (САД).

Миграције људи су се кроз историју одвијале из многобројних разлога. У савременом свету, разлози су најчешће економске природе и своде се на потрагу за бољим и сигурнијим животом. Углавном се одвијају појединачно, након дуготрајних припрема, и на легалан начин. Нажалост, данас смо сведоци и масовних миграција, по свему сличних егзодусу.

У Србији и у региону нарочито су изражени одласци квалификованих људи различитих профила, између осталих и медицинске струке. Кад су лекари у питању, ствари се додатно компликују јер се њихов недостатак одмах осети у друштву.

Од преко 30 000 лекара, колико их има у Србији, у иностранство годишње одлази око 1 одсто. Већина њих се на одлазак одлучује због боље зараде у земљама које су одабрали, али има и оних који су склони авантуризму, и то су, наравно, млађи људи.

Са сличним проблемима се суочава готово цела Европа.

Наша данашња гошћа је интерниста др Виолета Ристић, која ради у Бостону (САД). Србију је напустила, како сама каже, да би се опробала у својој струци, и то у земљи за коју се сматра да има најјачу економију и медицину, што обично иде у пару. Њени разлози нису били економске природе. Морала је да нострификује диплому Медицинског факултета у Београду. То се у овдашњој медицинској заједници сматра херојским подухватом. Др Виолета Ристић ће за наше слушаоце говорити и о томе како се нострификују дипломе, како се налази посао и како се ради „под сунцем туђег неба".

Емисију припремају проф. др Момчило Б. Ђорђевић и проф. др Александар Петровић.  

број коментара 0 Пошаљи коментар