Висине

"Пасија девојчице са шибицама", Дејвид Ленг

Амерички композитор Дејвид Ленг је за „Пасију девојчице са шибицама" 2008. године добио Пулицерову награду за музику. Као основа је послужила чувена Андерсенова бајка, коју је Ленг хтео да споји са сопственим виђењем Бахове „Пасије по Матеју". Ослонио се на мали вокални ансамбл, праћен повремено сетом тихих металних удараљки, које свирају певачи. Оно што је аутора привукло овој причи, како сам наводи, „не лежи у заплету, већ у чињеници да ужас и лепота непрестано бивају преплављени својим супротностима. Сиромаштво девојчице је увек стопљено са дивним сећањима која навиру, са њеним бескрајним надањем. То је врста наивне, дечје равнотеже између патње и наде. Андерсен ово прича као врсту параболе, повлачећи религијске и моралне везе између патње сиромашне девојчице и патње Исуса."

У вечерашњим Висинама Ленгову „Пасију девојчице са шибицама" слушаћемо у интерпретацији ансамбала Theatre of voices и Ars Nova Copenhagen, под управом Пола Хилијера.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]