Знакови

Чедомир Васић "Променљиве слике - померање виђења", Williams Center for the Arts, Lafayette College, Истон, Пенсилванија

На позив Лафајет (Lafayette) колеџа у Пенсилванији, професор емеритус Чедомир Васић се представио изложбом "Променљиве слике - померање виђења" ("Mutable Images, Shifting Vision") у Вилијамс центру (Williams Center for the Arts). Окосницу изложбе су чинили лентикуларни радови настали крајем прошле године, а којима се овај уметник бави већ извесно време као наставак својих идејних и визуелних истраживања виђења и сећања. Овога пута се фокусирао на познате слика чије су теме од историјског значаја за поједине земље и народе - Деклерација независности, крунисање Наполеоново, проглашење Немачког царства, уједињење Југославије. Томе је придодат и један рад рађен према оригиналу који се налази у колекцији Лафајет колеџа, као и неколико дигиталних принтова по литографијама Адама Стефановића и Павла Чортановића, као и инсталација и видео рад „Пут у Оз", инспирисани "Сеобом Срба" Паје Јовановића. Као "уметник на боравку" Васић је на Лафајет колеџу одржао и неколико предавања и једну радионицу.

Чедомир Васић већ дуго времена истражује ментално-оптичке процесе гледања и виђења, сећања и "сећања", уз коришћење технологија у пољу медија. Као један од поступака визуелизације "сећања", Чедомир Васић примењује брисање фигура с препознатљивих остварења из историје уметности с историјском тематиком. Од 2007. почео је да користи лентикуларну технику, кода се у једном делу истовремено налази неколико представа, а која је видљива зависи од угла посматрања.

Гостовање Чедомира Васића у Знаковима биће искоришћено и како би пренео своја запажања о САД и Њујорку, које је овом приликом посетио после 40 година, а када је тај боравак значајно утицао на његово даље стваралаштво.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар