Време музике

Гост емисије је Владимир Тошић, композитор и мултимедијални уметник

Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца, а затим је радио у музичким школама „Станковић" и „Мокрањац". Од 1986. године је предавао контрапункт, хармонију, музичке облике и анализу музичког дела на ФМУ у Београду. Био је и гостујући професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и Академији лепих уметности у Београду.

Током 40-годишње каријере, он је упоредо бележио и своје ставове о музици, преиспитивао традицију, као и положај музике у друштву. Тако је спонтано настала и књига „Речи о музици", вредно сведочанство које Тошића представља и као врсног аналитичара, а које је објавио ФМУ уз помоћ СОКОЈ-а.

Као композитор, Тошић је остварењем Mélange (1975) поставио темељ редукционистичког и минималистичког приступа у српској музици и до данас остао један од најдоследнијих заступника тог правца. Био је члан авангардне групе „Опус 4", која је под окриљем Студентског културног центра деловала почетком седамдесетих година 20. века.

Основа његовог стваралачког приступа је редукционистички принцип, који се у његовом стваралаштву огледа у томе што је дело засновано на битно смањеној количини употребљене грађе, поступака и звучних параметара. Из тих разлога су сва његова дела заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном елементу (боји, ритму, хармонији). Притом, више користи, и веома пажљиво развија, оне особине звука које су некада биле од мањег значаја (нпр. звучну боју), док традиционално водеће параметре (нпр. висину тона) ставља у други план. Скоро сва дела Владимира Тошића садрже уочљиве заједничке особине, а то су: процесуална организација, репетитивност, симетрична лучна форма и инсистирање на боји.

Тошић се прилично бави проширивањем музичког медија кроз аудио-визуелну синестезију, у најширем смислу, тако да је створио низ медијски разноликих дела: ликовних (музичке графике, музички објекти), амбијенталних, сценских, концептуалних, видео-радова, фото-радова, слајдова итд., а која је излагао на више самосталних и групних изложби.

Дела су му редовно извођена на фестивалима савремене музике у САД и Европи, а такође се налазе и на више компакт-дискова.

За композицију „Воксал за гласхармонику и магнетофонску траку" добио је прву награду на Конкурсу „Томас Блок" (Thomas Bloch) у Паризу 2000. године.

Уредник и водитељ: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар