Гозба

БОЛОЊСКА ДЕКЛАРАЦИЈА И НАЦИОНАЛНИ ИДЕНТИТЕТ

На Филозофском факултету у Српском Сарајеву организован је недавно научни скуп чија је тема била "Национални идентитет и болоњска концепција универзитета". Учествовали су аутори са филозофских факултета из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

У образложењу теме између осталог је истакнуто да је иницијатива за одржавање скупа подстакнута стагнацијом и структурном кризом универзитета које су изазвале, са једне стране, орјентација ка тржишним принципима, успостављена болоњском декларацијом о високом образовању и бирократизација и технократизација на универзитетима, са друге стране. Зато је једно од кључних питања ове конференције било: „Да ли је интерес друштва даље истрајавање на болоњској концепцији високог образовања која нигде не даје позитивне резултате, па чак ни у сфери обећаваног друштвеног напретка путем примене стеченог универзитетског знања у привреди?"

О проблемима Болоњске декларације и националног идентитета, на маргинама овог скупа разговарали смо са Мишом Кулићем, професором на Филозофском факултету у Српском Сарајеву.

Аутор и водитељ емисије: др Александар Лукић  

 

број коментара 0 Пошаљи коментар