Невидљиви људи

„Овде Радио Београд"

После радиотелеграфске станице "Београд - Раковица" која је 1924. године означила почетак радиофоније у Србији, програм Радио Београдa редовнo je почео да се емитује из зграде САНУ пре девет деценија - 24. марта 1929. Чућемо како је звучао програм тог првог дана емитовања.

24. март је и Дан радио-драме. Тим поводом је одржана манифестација "Витомир Богић" на којој су заслужним појединцима уручена признања за допринос радиофонској уметности. Плакету "Витомир Богић" за изузетан допринос радиофонији добио је академик Љубомир Симовић, књижевник, који је цео свој радни век провео управо у Радио Београду, најпре као сарадник у омладинским емисијама, затим као уредник Уметничког програма, аутор емисија „Хиљаду година лирике", „Поезија и музика", „Ликови у сенци"... Његова дела у Радио Београду остају трајно записана: снимљена позоришна представа „Чудо у Шаргану", драме за децу „Необично писмо", „Благо Ш и П абракадабра", драме „Кључеви светог Влаха" и „Ужице са вранама", поема „Хасанагиница". Симовићева поема „Хасанагиница"инспирисала је Ивану Стефановић за радиофонско остварење „Велики камен", за које је добила прву награду на фестивалу При Италија 2017. године.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора који је Милош Јевтић за емисију „Гост Другог програма" водио са композиторком Љубицом Марић. Академик Љубица Марић, рођена је пре 110 година.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар