Чекајући ветар

Еколошки магазин

За сеобу птица знао је још и Аристотел. Било му је познато да се селе ждралови, пеликани и гуске, али је мислио да неке друге врсте током зиме хибернирају на дну језера или у рупама, а да се црвенрепка претвара у црвендаћа. Тек 1889. године један дански наставник са научног аспекта расветлио је феномен сеобе птица. Природњачки музеј у Београду промовисао је монографију "Атлас миграторних птица и слепих мишева Србије", који садржи податке прикупљане од 1908. године до данас.

Мали пољопривредници обезбеђују 70 одсто укупне хране на свету, а код нас је тај проценат још и већи. Ипак, у расподели новца од производње - њихов део је једва тридесет одсто, док остатак грабе велике компаније. Колико су садашњи прехрамбени системи одрживи, шта наши пољопривредници треба да знају да би могли да користе фондове ЕУ и зашто је најбоље решење одржива пољопривреда и удруживање - о томе се говорило на трибини Праведна и еколошка производња хране.

Друштво стручњака еколошких наука Србије отворило је конкурс за овогодишњег добитника Велике повеље "Зелена планета". Награда се додељује појединцу, друштву или установи за "Учињено добро природи". Гост емисије је Бранислав Маринков.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Адам Сантовац, новинар ТВ Н1 и Милисав Пајевић, новинар Еко листа и Енергетског портала.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.  

број коментара 0 Пошаљи коментар
Чекајући ветар Чекајући ветар

Аутор:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]