Речено и прећутано

Православље под ,расколничком’ претњом

Раскол, најскупља православна реч, опет се сашаптава између Свете горе и Кијевске лавре, између Цариграда и Москве, Византије и трећег Рима. Васељенски патријарх је поништио три века стар акт о стављању Кијевске митрополије под јурисдикцију Московске патријаршије и покренуо процедуру давања Кијеву томоса, указа о аутокефалности.

За Руску православну цркву, то је чин насиља над древним православним поретком, рушење канона усмерено на слабљење Московске патријаршије а инспирисано политичким интересима и амбицијама патријарха Вартоломеја да буде ,православни папа’. Цариградски патријарх, међутим, тврди да се руководи историјским разлозима, болним стањем у данашњој Украјини и канонским правом.

Трезвени поглед не може да искључи ни геоплитичке интересе, личне сујете и дуго тињајући сукоб такозване јелинске и словенске струје у православљу. У сваком случају, покренута су крупна питања православне васељене и уздрман читав православни свет са тешко сагледивим последицама којих неће бити поштеђена ниједна црква па ни верници.

Каква је перспектива овог спора и како ће се он одразити на овдашње вернике и цркву, за Речено и прећутано говоре Далибор Ђукућ, професор Правног факултета у Београду, Дарко Ђого, професор Богословског факултета у Фочи, и теолог и верски аналитичар Драшко Ђеновић.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар