Аутограм

Једанаест Томкинсових композиција за чембало и вирџинал

Томас Томкинс је за свог осам деценија дугог живота био поданик три енглеска монарха и сведок драматичне и узбудљиве историје, која је дубоке последице имала и на музици. Уживао је у благодетима које су донели уметности склони владари Елизабета и Џејмс I, трпео оскудицу и недаће за владавине Чарлса I, укључујући и оне које је стварао покрет пуританаца, предвођен Кромвелом, који је бранио извођење музике током службе у цркви.
Не чуди отуда да се Томкинс у позним годинама окренуо интимистичкој музици за клавијатурне инструменте: писао је прелудијуме, фантазије, плесне нумере, обраде корала, композиције које су следиле су стару енглеску традицију овог жанра, али и програмске комаде кроз чије је наслове понекад коментарисао и актуелне прилике - погубљења краљева и војвода, опсаду градова.

У данашњем Аутограму, представићемо 11 Томкинсонових композиција за чембало и вирџинал. Изводи их Бернхард Клапрот, на копији чембала Ђованија Батисте Ђустија и копији вирџинала Мартена фан дер Бајста.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Уредници и водитељи: Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић.

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]