Соларис

Тема емисије: Еволуција живота на Земљи

Саговорник: др Урош Савковић, Институт за биолошка истраживања „Др Синиша Станковић"

У Музеју науке и технике у току је изложба „Од ћелије до домена - еволуција живота на Земљи", реализована у сарадњи Музеја науке и технике, Српског еволуционог друштва и Природњачког музеја у Београду. 

Изложба приказује најважније догађаје у еволуцији на Земљи и има циљ да објасни актуелне научне закључке о настанку живота на нашој планети истичући начине на које се живот постепено усложњавао. Кроз приче о хидротермалним изворима, генези еукариотских ћелија и суштинским разликама које их деле од прокариотских, настанку ћелијских органела, фосилима који нам разоткривају путеве којима је текла еволуциона историја, масовним изумирањима живих врста, али и почецима рода Homo и миграцијама наших предака на различите континенте и у различите регије, може се назрети средишњи значај свеобухватног, интердисциплинарног сагледавања еволуционих процеса за наше разумевање природе и властитог места у њој.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]