Соларис

Тема емисије: Новости у астробиологији и поглед у 2018. годину

Саговорник: Немања Мартиновић, Астрономска опсерваторија Београд

Крајем прошле године сума постојећих сазнања у вези са питањима која се дотичу живота у космосу нарасла је за два значајна, ако и негативна, резултата: најпре је показано да међузвездани астероид Умуамуа, који је тренутно на пропутовању кроз Сунчев систем, нема никакве одлике које би поткрепиле почетне спекулације да је реч о артефакту интелигентних бића; затим су објављени резултати спектроскопске анализе звезданог система KIC8462852 који ни најмање не говоре у прилог раније изнетој хипотези да се у њему налази Дајсонова љуска или нека друга ванземаљска астроинжињерска мегаструктура; образац апсорпције светлости звезде по таласним дужинама, напротив, понајпре указује на џиновски облак прашине.

Иако су многим поклоницима потраге за животом изван Земље поменути резултати донели разочарање, јасно је да су они тек кап у мору нарастајућег богатства информација које готово свакодневно стичемо захваљујући савременим научним истраживањима, као и да изнад свега сведоче о делотворности и далекосежној сазнајној моћи научног метода.

 Несумњиво је да и у 2018. години можемо да очекујемо мноштво изненађења и узбудљивих сусрета са загонетним, али принципијелно појмљивим космичким појавама, а можда и понеки помак у потрази за одговорима на кључна питања астробиологије - интердисциплинарне области која проучава порекло, одлике, еволуцију, перспективе и крајњу судбину живота у најширем могућем контексту.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Иван Лукић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]