Забавник

Августа Ејда Кинг, грофица од Лавлејса, рођена Бајрон, била је ћерка енглеског песника Џорџа Гордона Бајрона и леди Ен Изабел Милбенк, а у историју информатике ушла је као први програмер. Имала је бриљантан ум, надимак "Вила бројева" и пех да живи у времену које није имало много разумевања за жене које се баве науком, тако да су с њеним радом били упознати само они који су се интересовали за такозвани "диференцијални мотор", као претечу рачунара.

Ново време је ту грешку донекле исправило, јер је по Ејди или Ади Лавлејс Америчко министарство одбране назвало свој универзални програмски језик АДА, а од 2009. године постоји и њен Дан који се обележава сваког 8. октобра, као подсећање на достигнућа жена у науци, технологији, инжењерству и математици. Иначе, и даље мало ко зна ко је била Ејда Лавлејс.

"Нисам те достојан, не заслужујем те више..." - то су први стихови песме коју је августа 1964. године написао чувени италијански писац текстова Франческо Миљаћи, и која ће годину и по дана касније однети убедљиву победу у емисији Италијанске Радио-телевизије "Проба у девет".
Тих дана Италија је била захваћена политичком и економском кризом. Једини "свет" у коме није било аларма и даље је била забавна музика. Са 700 музичких издавачких кућа, 36 фабрика плоча, 6.500 оркестара, 1.600 професионалних певача, 192 годишња фестивала и 10 хиљада композитора и писаца текстова, она је настављала да снабдева Италијане са 50 нових песама сваког дана. Те топле вечери, писало је у првом броју "Џубокса", Миљаћи се борио са сасвим другим проблемом...

Смена дворске страже је у многим престоницама прави свакодневни спектакл, који је некад постојао и код нас, а да би у том доживљају уживали и они ван главног града, Радио Београд га је преносио сваког дана, тачно у 17 сати и 55 минута.  Сам поступак приликом смене дворске страже, слушаоцима је био интересантан колико и неки музички концерт.  Микрофон је био постављен у дворском парку, на средини, између музике и места на коме се врши смена и која почиње у већ речено време, а појављује се из Коњичког или Пешадијског пука Краљеве гарде, на челу с музиком. Приближавање музике, као и марширање војника, микрофон сасвим лепо прима и преноси преко радио-станице, писало је 1929. године, у 11. броју часописа Радио Београд.

Уредник и водитељ Мирјана Блажић.

Музички уредник Наташа Манчић.

број коментара 0 Пошаљи коментар