Недељом за село

На конкурс за младе пољопривреднике до сада је стигло више од хиљаду и 500 захтева, мада рок за пријаве истиче 31. децембра. Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић каже да предвиђена средства за ту меру, по свему судећи, неће бити довољна, али да ће се наћи начин да сви који испуњавају услове остваре планиране инвестиције. Она је такође најавила да ће до краја године бити расписан конкурс за набавку трактора.

Ратари су ових дана, после кише, почели са основном обрадом земљишта. Стручњаци кажу да орање на дубини од 30 до 40 центиметара треба да се обави у оптималном року.

Тројица младих економиста - Иван Шашић и браћа Мирко и Мирослав Бунчић пре 5 година, поред редовног посла, почели су да производе ћурећи пршут. Мада су производњу са 60 килограма подигли на једну тону, за сада немају зараду него само трошкове. Међутим, решени су да не одустану јер будућност виде у производњи домаће, квалитетне хране.

У Србији под рибњацима има око 10 хиљада хектара, а могло би да их буде десет пута више. Стручњаци тврде да постоје велики потенцијали за развој шаранских рибњака, што би нам омогућило да од великог увозника постанемо велики извозник рибе.

Пчелар из Ниша Душко Фијатовић има пчелињак на тромеђи Власотинца, Бабушнице и Црне Траве. Тај крај је, каже, прави рај за пчеле, али „мрка капа" за људе.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]