Новости дана

У Новом Саду завршава се четврти Регионални форум младих лидера. Главна тема овогодишњег форума је како младе укључити у доношење одлука. Председница Владе Ана Брнабић учествује на завршној, пленарној сесији. Ушесници форума као кључне проблеме навели су мањак сигурног и одговарајућег запослења, недовољан утицај на јавни живот и питања екологије и бриге за здраво окружење.

Гостујући на нашем програму, министар одбране Александар Вулин рекао је да недавна шпијунска афера не може да наруши добре односе Београда и Москве. Министар није могао да отркије више детаља о осумњиченом пензионисаном војном лицу З. К., али очекује да ће се Тужилаштво ускоро огласити тим поводом. Србија ће, понавља министар, остати војно неутрална, а као што је најавио  председник Александар Вучић, ускоро ће се пред Скупштином Србије наћи и Резолуција која ће то потврдити.

У Србији под виноградима има 22 хиљаде хектара, али је само 7 хиљада активно и уписано у винограски регистар. Да би се тај сектор пољопривреде развио, држава припрема стратегију винарства и виноградарства за наредних 10 година. Винари кажу да је наша земља идеална за производњу божанског пића које по правилу привлачи и туристе.

У свету има око 8 хиљада производа са заштићеним географским пореклом, и то само у домену пољопривреде и хране, од чега је готово половина регистрована у Европи. Вредност промета овим производима само у ЕУ премашује 55 милијарди евра годишње и чини 15 % евроспког извоза хране и пића. У нашој земљи ознаку географског порекла носи 42 производа од којих су неки препознатљиви и изван граница наше земље док други тек граде свој имиџ.

У Арени "Гљивице" у Пољској, данас ће бити одржано такмичење за Дечју песму Евровизије. Наша представница Дарија Врачевић наступиће као последња, под редним бројем 19.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Тина Амић.

Продуцент Светлана Стевановић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]