Недељом за село

На београдском сајму у току је 14. Сајам етно хране и пића, регионална смотра прехрамбених производа, припремљених по традиционалним рецептурама, на традиционалан начин. Представља се више од 400 излагача са око 3 хиљаде производа аутентичног укуса и мириса.

У Србији је под виноградима 22 хиљаде хектара, али је само 7 хиљада активно и уписано у виноградарски регистар. Да би се тај сектор пољопривреде развио, држава припрема стратегију винарства и виноградарства за наредних десет година. Винари кажу да је наша земља идеална за виноградарство и да ће улагање у производњу грожђа и вина допринети и развоју туризма.

Крај новембра традиционално је резервисан за свињокоље. Стручњаци подсећају да је, због могућности појаве трихинелозе, обавезан преглед меса пре употребе.

У Колубарском округу скоро 70 одсто пољопривредног земљишта , због повећане киселости, слабије је плодности. Град Ваљево и општина Лајковац обезбедили су пољопривредницима одређене количине креча који ће они, према саветима стручњака, током основне припреме земљишта заорати са стајским ђубривом како би смањили киселост.

У емисији Недељом за село чућете и Брашу, аласа са Дунава, који је првог смуђа од седам килограма уловио са само шест година. Тада је одлучио да настави породичну традицију и да већи део живота проведе у чамцу.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар