Код два бела голуба

Поводом 800 година од успостављања аутокефалности цркве, у Музеју Српске православне цркве, приређена је изложба "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019", о којој у емисији "Кода два бела голуба" говори  историчар уметности и кустос Музеја Српске православне цркве, Биљана Цинцар Костић.  

Реликвије, рукописне и штампане богослужбене књиге, документа, иконописачка дела и предмети примењене уметности само су део изложбе на којој је представљена кутурна, уметничка и духовна баштина настајала у периоду од 13. до 20.века. Преко 600 оригиналних експоната, брижљиво и пажљиво одабраних за ову прилику, не говори само о вештини српских мајстора да створе одређени предмет већ и о уметничким узлетима и изразима мајстора, преписивача, везиља.... Изложени предмети сведоче о исторјиским и културним приликама кроз векове, о развоју црквене уметности, о духовном идентитету српског народа... О томе сведоче и речи Биљане Цинцар Костић, историчара уметности и кустоса Музеја Српске православне цркве у вечерашњој емисији "Код два бела голуба".

 

Аутор: Александра Јагодић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]