Код два бела голуба

''Његов таленат, бистра глава и здравље ефикасно делују против загађења средине у којој живимо. Он се као планински поток спустио са Златибора, и сад жубори кроз своје књиге и емисије, бистар, питак и здрав.'' – записао је Душан Радовић о Љубивоју Ршумовићу. Вечерашњну емисију ''Код два бела голуба'' посветили смо Љубивоју Ршумовићу и његовој поезији која је, по мишљењу Душана Радовића, лековита и може да се употреби против ''камена у глави и литерарне астме''.

Љубивоје Ршумовић је један од наших најзначајнијих и најквалитеинијих писаца за децу. Аутор је великог броја књига за децу и одрасле, а творац је и бројних радијских и телевизијских емисија. За своје стваралаштво добио је бројна признања, међу којима је однедавно и ''Златни микрофон'', награда коју Радио Београд додељује ствараоцима за њихов изузетан стваралачки допринос.

У емисији песник ће говорити о свом детињству, о родном месту Љубиш, о својим првим песмама, о нашој народној епској поезији, о разлици између села и града, о Јовану Јовановићу Змају, Душану Радовићу, Бранку Ћопићу и другим писцима који су му били важни, о радијским и телевизијским емисијама које је направио...Чућемо и неколико Ршумових песама за децу, као што су ''Чини ми се вековима'', ''Миш је добио грип'', ''Вуче, вуче бубо лења'', као и неколико његових песама за одрасле, а песник ће нас упознати и са неким занимљивим детаљима који су пратили настанак ових песама.  

Песме Љубивоја Ршумовића постале су део детињства многих генерација. За бројне песме, које је овај песник спевао, компонована је музика, и уз те песме су одрастала, а и данас одрастају, многа деца.

Аутор емисије: Војислав Карановић
 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]