Новости дана

Према најновијим подацима Агенције за заштиту животне средине ,,јако загађен" ваздух измерен је јутрос у деловима Београда, Новог Сада, Ужица, Ваљева, Панчева, Суботице. То је ознака за највећи, пети степен загађења. У градском Заводу за јавно здравље објашњавају да су за загађење криви метеоролошки услови. Повећане концентрације честица чађи, метала и смога, су најопасније по дечје здравље, упозоравају лекари.


Светске агенције јављају да се верује да је у ноћашњој америчкој војној акцији у Сирији убијен лидер тзв. Исламске државе Абу Бакр ел-Багдади. Неименовани амерички званичник рекао је да је Ел-Багдади био мета напада у  Идлибу. Двојица иранских званичника за агенцију Ројтерс изјавила су да су их сиријски званичници на терену обавестили да је Ел Багдади мртав. И ирачки званичници су то потврдили, а државна телевизија је објавила снимак војне акције. Турско министарство одбране саопштило је да су турске и америчке војне власти размениле  и координирале информацијама уочи напада у Идлибу.

НАТО и Србија су партнери и ми поштујемо право Србије да доноси суверене одлуке у вези са вежбама које се изводе на њеној територији, наводи се у писаној изјави прес службе НАТО за Радио слободна Европа поводом српско-руске војне вежбе "Словенски штит 2019".  Како се наводи - Србија са Алијансом има "добре и продуктивне односе". Подсећају да је Србија учествовала у бројним НАТО вежбама,  као и да је 2018-те године била домаћин цивилне вежбе за помоћ у ванредним ситуацијама.

Примопредајом Отворене књиге завршава се 64. Сајам књига у Београду, а за посетиоце је отворен до вечерас. Организатори очекују да посета буде боља од прошлогодишње, када је на сајму било 193.000 људи.

Православни верници данас прослављају Свету Петку. Ову светитељку  многи сматрају за заштитницу, а верује се да посебно штити и помаже женама, деци и старим особама. Верници јој се обраћају молитвом, посебно жене, како би им помогла у животним невољама. Поред храмова посвећених Светој Петки, често се налазе извори и верује се да је вода са тих извора лековита и да подстиче исцељење. Према старом обичају, пали се тамјан и избегавају се тешки кућни послови.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Марица Сердар.

Продуцент Зоран Панић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]