Изворишта

У првом делу данашње емисије упознаћемо се са двојицом музичара, Manuel Lopez Andrade (Мануел Лопез Андраде-ом) познатијим под меном Tcheka (Те-Чека) и Ali Khattab (Али Катабом )египатским композитором и гитаристом.

Tcheka је композитор, певач, гитриста и текстописац. Припада новој генерацији музичара са Зеленортских острва. Рођен је у месту Ribeira da Barca, у музичкој породици. Веран је традицији али, у исто време и савремен. Tcheka користи традиционалне музичке форме morna, coladeira, funaná као и западно-афричке ритмове.

Ali Khattab, египатски композитор и гитариста, рођен је у Каиру. Са 17 год.почиње његово интересовање за традицију, посебно за фламенко. Једно време је живео у Андалузији, где је проналазио инспирацију за своју музику. Учио је од великих фламенко музичара, гитариста, певача и играча. Кобинује елементе арапско-оријенталне традиције са традицијом цигана-Андалузије.

Аутор и водитељ, музички уредник - Драгомир Станојевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Изворишта Изворишта

Аутор:
Музичка редакција Првог програма Радио Београда

Музика удаљених крајева планете, модерна извођења традиционалних мелодија и песама, културна баштина најмузикалнијих народа света, врели ритмови...У две речи: World Music. [ детаљније ]