Новости дана

Највећи ветропарк на Западном Балкану "Чибук 1" отворен је у Мраморку код Ковина. Ветропарк са 57 турбина и снагом од 158 мегавата снабдеваће електричном енергијом 113 хиљада домаћинстава и умањити емисију угљен-диоксида.

Председник Александар Вучић поручио је да је нови ветропарк симбол успеха, прогреса и просперитета који једна земља може да направи. Вучић је на свечаном отварању рекао да је ветропарк први нови, велики и вредан објекат у енергетском сектору, који је отворен у последњих 30 година. "Ово показује колико Србија иде напред, шта је у стању да уради, а што није могла урадити пре четири, пет, шест година", рекао је Вучић. Он је истакао и да ће Србија морати све више да се орјентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити.

Председник Вучић изјавио је да је разговор са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, био озбиљан, отворен и одговоран и да је то све што може да каже. "За разлику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да вам причам велике приче, волим да прође одређено време, да размислим, да видим шта ми је чинити по неким питањима", рекао је Вучић новинарима у Ковину.

Он је рекао да Приштини "нису добродошли" Срби који желе присуство Србије на Косову и Метохији, да је то било тако и у време премијерског мандата Рамуша Харадинаја, а да је још израженије код Аљбина Куртија, те да то није добра порука за Србе на Космету. Вучић је истакао да ће бити тешко за Србе ако се не укину приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

Нобелову награду за мир за 2019-ту годину добио је премијер Етиопије Абиј Ахмед због залагања за постизање мира са Еритрејом. У образложењу Шведске краљевске академије се наводи да је Ахмеду Нобел додељен због напора на постизању мира и медјународне сарадње. Етиопија и Еритреја су обновиле сарадњу у јулу прошле године, после вишегодишњих сукоба. Награда вредна 900 хиљада долара биће уручена 10-ог децембра у Ослу.

Укупно 677 полазника 19-те и 20-те класе Центра за основну полицијску обуку примљено је у радни однос у Министарству унутрашњих послова. Министар Небојша Стефановић поручио им је да они данас постају нова снага српског МУП-а. Истакао је да 42 хиљаде људи у систему МУП ради да наша земља буде мирна, стабилна и безбедна.

На свечаној промоцији, испред Палате Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, уз свечани дефиле најбољима су уручена признања на основу резултата обуке, праксе и завршног испита.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]