Новости дана

Председник Србије Александар Вучић пренео је поглавару Римокатоличке цркве, папи Франциску, да Србија изузетно цени принципијелну позицију Свете столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права.

Вучић је нагласио да је сарадња између Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање. Оценио је да Србија и Света столица имају подударне ставове о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права. С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског верског и културног наслеђа у покрајини, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО. Он је поручио да Србија наставља са конструктивним залагањем за проналажење оџивог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић потписала је у Београду са представницима Европске инвестиционе банке уговор о финансирању изградње аутопута Ниш-Мердаре. Уговор је вредан 140 милиона евра, од чега је 40 милиона евра поклон за изградњу прве деонице од Ниша до Плочника. Почетак градње очекује се наредне године, а у претходном периоду је урађена пројектно техничка документација.

Планови владе Велике Британије да напусти Европску унију без договора могу изазвати велике поремећаје преласка преко Ламанша, што би утицало на снабдевање лековима и храном. У документу британске владе "Операција Јелоухамер" наводи се и да су могући протести и контрапротести, који би могли да прерасту у нереде. Министар задужен за координацију припрема Брегзита без договора Мајкл Гоув рекао је да је тај документ стар и да не изражава тренутни ниво припремљености.

Поред свих препрека и проблема на административном прелазу Јариње, концерт каравана "Најлепше народне песме", уједно и концерт којим се обележава 95 година постојања Радио Београда биће одржан вечерас у Косовској Митровици. Уз народни оркестар РТС-а наступиће бројни познати певачи. Пренос концерта је од 21 час на Првом програму Радио Београда, а можете га пратити од 22 часа и на Првом програму наше телевизије.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредник вести: Ирена Јеловац.

број коментара 0 Пошаљи коментар