Новости дана

Одбојкашице Србије одбраниле су титулу Европског шампиона, пошто су у Анкари савладале Турску са 3:2 у финалу континенталног првенства. То је треће злато за Србију на европским шампионатима. Градоначелник Београда Зоран Радојичић позвао је суграђане да вечерас од 21 час испред Старог двора поздраве шампионке Европе. Пренос је на нашем програму.

Премијерка Ана Брнабић почела је дводневну посету Луксембургу свечаним дочеком на Тргу Клерфонтен, који је приредио премијер Луксембурга Гзавије Бетел. Након свечаног дочека, уз војне почасти и интонирање химни, председници две владе  разговорали су у четири ока, а потом је одржан састанак делегација.  На заједничкој конференцији за новинаре, премијерка Брнабић је захвалила Луксембургу на подршци политици проширења Европске уније. Бетел је рекао да је његова земља дугорочни партнер на нашем европском путу. Истакао је како Србија, као и читав Балкан, има кључну улогу у одржавању стабилности и мира у Европи.

На Факултету политичких наука одржан је пети у низу разговора власти и опозиције, у оквиру Дијалога о изборима 2020-те.  Овог пута, посвећен је бирачком списку и изборној администрацији.

Посланици Скупштине Србије започели су 16. ванредно заседање расправо о Предлогу закона о дуалном моделу студија који је образложио  министар просвете Младен Шарчевић.  Истакао је да  студенти који се определе  за тај модел студирања могу да рачунају на велику подршку компанија, као и загарантовани посао по завршетку студија.

Италијански премијер Ђузепе Конте представља приоритете рада нове владе, после чега ће парламент гласати о поверењу коалиционој влади Покрета пет звезда и Демократске странке. Очекује се да ће влада преживети гласање у оба дома парламента.

Британски премијер Борис Џонсон данас ће још једном предложити одржавање превремених избора. За расписивање избора мора да добије одобрење две трећине парламента, али од прошле седмице више нема већину. Џонсон и даље самоуверено тврди да ће земљу извести из Европске уније, са споразумом или без њега, али од петка је то постало и законски немогуће пошто су оба дома парламента одобрила закон за одлагање Брегзита.

Овогодишњи 86. "Вуков сабор" биће свечано отворен вечерас, у Вуковом дому културе у Тршићу. Трајаће до недеље 15. септембра, а програм ће бити организован у Лозници, Тршићу, Троноши и Београду.


Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Марица Сердар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]