Новости дана ( у полувремену утакмице)

На привременом полигону "Тител" одржана је Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "БЕГЕЈ 2019" у присуству председника Александра Вучића, члана Председништва БиХ Милорада Додика и генерала Джанга, потпредседника Централне војне комисије Кине. Председник Србије Александар Вучић је поручио да је Војска Србије снажнија него раније и да ће бити још јача.

После вежбе је потписан Споразум о примопредаји кинеске опреме, а председник је истакао да Србија може да се похвали са 40 разних средстава - од чамаца до моторних санки, грејдера, тегљача, камиона, булдожера и других инжењерских средстава.

Истакао је да су јуче вођени дуги разговори око даљег снажења одбрамбених и безбедносних снага Србије. Поновио је да је Србија војно неутрална земља и да важи принцип "у се и у своје кљусе".

После јучерашње забране Хрватске да делегација наше војске, у којој су били официри, кадети и питомци Војне гимназије, присуствује обележавању Дана јасеновачких новомученика, Министарство одбране наводи да ниједном процедуром није прописана обавеза пријаве доласка, али да је Министарство то ипак учинило. Хрватска полиција демантује, а званичници у Загребу сматрају да је реч о провокацији Београда. „Нема веће провокације за здрав разум, него забранити Србима да се помоле на стратишту поклане српске деце", саопштио је министар одбране Александар Вулин.

У Сјамену, на Међународном кинеском сајаму инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019, Србија је свечано отворила свој павиљон. То је прилика да наша земља која је почасни гост сајма привуче нове инвеститоре и повећа пласман српске робе на велико тржиште Кине. Церемонији отварања присуствовали су чланови делегације Владе и 20 наших предузећа.

Србија је кроз партнерство у Иницијативи ''Појас и пут'' обезбедила значајне пројекте који јачају српску инфраструктуру, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић. Оценио је како пројекти модернизације железнице и изградње аутопутева који се реализују у сарадњи са кинеским компанијама дугорочно доносе бенефите за Србију. Антић је у Сјамену, где борави као члан српске делегације на Међународном кинеском сајму инвестиција и трговине ,истакао да је иницијатива кинеског председника Си Ђипинга о Појасу и путу - концепт сарадње међу државама на свим нивоима.

Ураган Доријан који је ослабио стигао је до Канаде, где је 450 хиљада домаћинстава остало без струје. Са Бахамских Острва, која су најтеже страдала у налету разорног урагана пете категорије, саопштено је да је број жртава достигао 43, али се страхује да то није коначан биланс, јер се трага за стотинама људи. Америчка обалска стража и морнарица саопштиле су да су спасле 290 особа из изолованих подручја те острвске државе на Атлантику.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]