Tаласање - Шетња

Влада Србије и Светска банка требало би до краја месеца да заврше анализу да ли ће, када и колико струја поскупети, наводи се на сајту Међународног монетарног фонда. Осим о цени струје Фонд је дао и предлог о усклађивању раста пензија. По први пут ММФ сугерише да држава донесе пакет мера којим ће зауставити одлив мозгова. Какви се ефекти могу очекивати уколико Влада усвоји предложено, разговарамо са професором Дејаном Шошкићем, професором Економског факултета.

У нашој рубрици „Поглед у свет" о одлуци британског премијера Бориса Џонсона да суспендује парламент Уједињеног Краљевства. Политичари са обе стране дебате о Брегзиту, тај потез називају државним ударом. Према писању медија, већина опозиционих посланика у парламенту, као и многи из владајуће Конзервативне партије, не желе напуштање ЕУ без споразума. Да ли ће излазак ове острвске земље из Уније, заказан за 31.октобар, променити досадашњу слику Европе? Гост историчар Милош Војиновић, докторанд на Хумболтовом универзитету у Берлину.

Пластични отпад прекрива већи део планете. Европа се припрема да од 2030. године рециклира сву пластичну амбалажу. Републичка Привредна комора је припремила Нацрт стратегије управљања пластиком и током септембра ће организовати јавну расправу. Да ли ће Србија поштовати европску директиву која би требало да осигура мере за заштиту животне средине чућете од Драгана Стевановића, секретара Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала Привредне коморе Србије.

Сара Стридсберг је једна од најпознатијих и најнаграђиванијих шведских књижевница. За роман „Бекомберја, ода мојој породици" добила је награду Европске уније за књижевност. Милена Подолшак је превела три њена романа и управо приводи крају и најновији. Милена, која иначе живи у Шведској где и пише докторат, била је недавно у Београду. У разговору са Светланом Младеновић говорила је о књижевници чија дела преводи и у чијој земљи живи.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Таласање Таласање

Аутор:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика. [ детаљније ]