Недељом за село

У Србији је потврђена појава афричке куге свиња, мада епидемије нема. Болест је регистрована  на 4 фарме у три младеновачка села: Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку па је у пречнику од 3 километра проглашено заражено подручје. Министарство пољопривреде припремило је за пољопривреднике и ловце упутства за сузбијање заразе, међу којима је и забрана држања свиња на отвореном, а на терену су непрекидно ветеринари. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић позвао је произвођаче да пријаве сваки сумњиви случај и истакао да ће свим фармерима чије свиње буду убијене због афричке куге држава надокнадити штету. О томе какве биосигурносне мере треба да спроводе фармери како не би дошло до ширења болести разговарали смо са докторком Весном Милићевић са Научног института за ветеринарство Србије.

Пре неколико дана кренуо је извоз јунетине у Турску, али и у Кину. До краја године у Турску би требало да буде извезено 5 хиљада тона јунећег меса, а у Кину 4 хиљаде тона. У Министарству пољопривреде очекују да Србија искористи те споразуме о слободној трговини, што би, кажу, значајно повећало извоз, али и откупну цену товне јунади на 2,35 евра по килограму живе ваге. Томе се надају и товљачи јунади који већ месецима имају проблем и са пласманом и са ценом бикова.

 

Високе температуре почетком протекле недеље убрзале су сазревање сунцокрета па је на појединим парцелама у Банату већ почела жетва.

Били смо  у селу Добринци, центру производње и трговине бостаном у Срему. Произвођачи кажу да су лубенице ове године мало касниле, али да је род добар. Цене, међутим, падају сваког дана, али Сремци не одустају од те производње која је, кажу, итекако исплатива.

Уредник и водитељ: Даворка Тешић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]