Новости дана

Око 22 хиљаде рудара Србије обележава свој дан сећањем на штрајк 6. августа 1903. године у Сењском руднику. Рударски захтеви и тада и сада су исти - већа безбедност и бољи материјални положај. Рудници данас опстају, углавном захваљујући државној помоћи. У руднику Ресавица, за који Влада тражи решење, кажу да су тренутно кинески инвеститори заинтересовани за приватизацију. Међу 9 рудника у саставу Ресавице су и Ибарски рудници у којима се у две јаме и на површинском копу годишње ископа око 120 хиљада тона каменог угља.

Министри финансија и рада Синиша Мали и Зоран Ђорђевић одржали су консултације уочи почетка преговора са представницима синдиката и послодаваца о повећању минималне цене рада. Министар Мали је рекао да је само у последње две године минимална цена рада повећана за 18,6 одсто и да ће се повећање наставити. Најавио је увођење додатних олакшица за привреду, како би то повећање било на здравим основама. Министар Ђорђевић је истакао да ће држава настојати да утврђена минимална цена рада буде компромисно решење у преговорима државе, послодаваца и радника.

У Хирошими је обележена 74 годишњица америчког напада атомском бомбом у којем је погинуло 140 хиљада људи. Церемонији у Меморијалном парку присуствовало је 50 хиљада грађана, преживелих и потомака страдалих, као и представници 90 земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Русију и Велику Британију. Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи подсетио је јапанску владу да би требало да се придружи Споразуму Уједињених нација о забрани нуклеарног оружја. Премијер Шинзо Абе је рекао да ће Јапан радити као "медијатор између држава са нуклеарним наоружањем и земаља које га немају".

Несанитарна депонија смећа "Стањевина", на самом улазу у Пријепоље уз реку Лим, гори од синоћ. Дим је прекрио део насеља Залуг и шири се целом Лимском долином, а непријатан мирис се осећа и у центру града. Узрок пожара још није познат. Ватрогасци су на терену , али је гашење ватре отежано због дебљине наслага које горе. Највише је захваћен средишњи део депоније дуге више од пола километра. Несанитарна депонија "Стањевина" је деценијама еколошки проблем града на Лиму, а горела је и пре две године.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]