Новости дана

Сезона је годишњих одмора и, очекивано, више је возила на путевима и границама. Задржавања су и на излазу и на улазу из наше земље- кажу у Ауто-мото савезу. Око 60 минута чека се на прелазима Батровци, Прешево, Градина и Гостун,а на Хоргошу је задржавање нешто дуже. Саобраћај се на делу Ибарске магистрале, код Вреоца, после судара више возила, обавља наизменично у оба смера. Полиција је позвала све учеснике у саобраћају да поштују прописе.

Француски председник Емануел Макрон за два дана стиже у посету Београду. Током његовог боравка Србија и Француска потписаће 20 споразума, од којих је пет из области наоружања и војне опреме. Помоћник министра одбране у Сектору за материјалне ресурсе, Ненад Милорадовић, рекао је за РТС да Србија и Француска имају потписан споразум о стратешком партнерству и да две земље већ сарађују, и то када су у питању производи највишег технолошког нивоа.

Осим о економској, војно-политичкој сарадњи и европском путу Србије, једна од главних тема биће Косово и Метохија. Званичном Паризу не смета евентуална размена територија или промена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у региону, поручено је из Јелисејске палате. Из Париза наводе да Макрон долази с поруком да је Србији место у Европској унији и да Француска подржава њене евроинтеграције.  

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је за РТС да је Србија великом брзином испунила препоруке и скинута са црне листе Међународне организације за борбу против прања новца. Министарка поручује да Србија испуњава своје обавезе у борби против корупције и да је превенција корупције један од приоритета Владе. Истакла је да за нешто мање од 15 месеци има више од 500 осуђујућих пресуда.

Више од 30 хиљада људи у америчкој савезној држави Луизијани остало је без струје у налету тропске олује "Бери". Делове Луизијане већ су погодиле кише и јаки ветрови, а поједини обалски путеви су под водом. Око три хиљаде припадника Националне гарде у чамцима, теренским возилима и хеликоптерима на терену су, где ће помагати у евентуалним спасилачким мисијама. Председник Доналд Трамп прогласио је ванредно стање због олује.

На реци Дрини, од Рогачице до Љубовије, одржава се 18-та Дринска регата. У најдужој регати на Балкану учествује 20 хиљада људи на више од хиљаду и по чамаца. Спуст је почео у десет сати, а учесници би до циља у Љубовији требало да стигну око 18 часова. Манифестација се  вечерас завршава музичким програмом.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Тина Амић.

 
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]