Новости дана

Два дана после разорне олује, у којој је страдало седам особа, ситуација на грчком полуострву Халкидики се стабилизује. Струју и воду, међутим, још нису добила сва места. Међу више од 120 повређених било је и седам особа из Србије, укључујући тринаестогодишњу девојчицу, која је задржана у болници и која је добро, док је шесторо српских држављана после указане помоћи пуштено из болнице. Из Националне асоцијације туристичких агенција саветују туристе који су већ у Грчкој да наставе своје летовање, а они који су планирали путовање да не отказују јер за тим нема потребе.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун је, поводом хапшења двојице Срба на Космету, који су оптужени за шпијунажу, рекао да такав начин деловања Приштине представља део планиране кампање Албаније и такозваних косовских власти, која води у два правца. „Један је да се отежа опстанак српског народа на Космету, а други је да се створе услови за припајање Косова Албанији што наилази на прећутну подршку многих западних земаља које су признале једнострану проглашену независнот Косова", истакао је Дрецун за РТС.

Владина Канцеларија за управљање јавним улагањима и Европска инвестициона банка потписале су Споразум за финансирање реализације пројеката обнове и унапређења система за водоснабдевање. Пројекат вредан 50 милиона евра финансираће са 10 милиона из донација кроз споразум који је потписан и још 40 милиона из кредита Европске инвестиционе банке.

Премијерка Ана Брнабић оценила је да је кључно да се кроз обнову система водоснабдевања побољша квалитет живота, одрживост Јавних комуналних предузећа и да се вода, као један од виталних ресурса, не расипа. Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да постоји оквирни списак од 60 општина у којима ће се изводити радови, за почетак у 25 општина које прве припреме пројекте.

Русија је почела да испоручује Турској противракетни систем ЕС-400. Како је саопштило турско министарство одбране, прва серија компоненти испоручена је ваздухопловној бази недалеко од Анкаре, у складу са споразумом. Сједињене Америчке Државе се оштро противе том споразуму, па су настојале да спрече Турску да купи руски противракетни систем и претиле да ће је искључити из програма израде напредних борбених авиона ЕФ-35. Систем ЕС-400 може да погоди мете на удаљености од 400 и висини до 35 километара.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]