Новости дана

На Халкидикију је погинуло најмање 6-торо туриста, међу којима двоје деце, а више од 100 људи је повређено у снажном невремену које је погодило то грчко полуострво. Полиција наводи да је погинуло двоје туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније и дечак и мушкарац из Русије. На Халкидикију је проглашено ванредно стање, а у спасилачким акцијама учествује најмање 140 ватрогасаца. Ветар је чупао дрвеће и носио кровове. Олуја је протутњала Неос Мармарасом, Пефкохоријем, Калитеом, Никитијем, у Потидеи је био мањи ураган. Полако се нормализује ситуација са струјом, вода би требало да дође до краја дана, али су у прекиду телефонске и интернет везе.

Министар здравља Златибор Лончар потврдио је да је шест држављана Србије повређено у невремену које је погодило Халкидики. Лончар је рекао да су сви повређени збринути, да нико није животно угрожен, као и да је нашим грађанима у Грчкој понуђена помоћ ако неко од њих одлучи да се раније врати у Србију.

Француски председник Емануел Макрон 15. јула долази у дводневну посету Србији. После 18 година, то ће бити прва посета једног француског председника нашој земљи. Са председником Александром Вучићем разговараће о Косову и Метохији, евроинтеграцијама, продубљивању привредне сарадње.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић сматра да ће Макрон, иако се противи проширењу Европске уније, подржавати реформе у Србији и процес евроинтеграција. Миливојевић за РТС каже да улогу Француске у односима Београда и Приштине види као кључну.

У Меморијалном центру у Поточарима обележава се 24. годишњица злочина у Сребреници. Уз помен страдалима, биће покопани посмртни остаци 33 идентификоване жртве. Скоро шест хиљада учесника овогодишњег Марша мира стигло је синоћ у Меморијални центар. Комеморацији неће присуствовати нико од званичника Србије. Пошта страдалим Србима у средњем Подрињу биће одата сутра, на Петровдан.

Измене Закона о накнадама за коршћење јавних добара, којима се цена путарине повећава за 12 одсто, објављене су у Службеном гласнику, а у Путевима Србије очекују да нови ценовник почне да се примењује крајем јула. Путарина ће поскупети када Влада Србије усвоји нови ценовник на предлог Путева Србије, односно осмог дана по објављивању те одлуке у Службеном гласнику.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]