Доживети стоту

Београдско Удружење пензионера Стари град има седам хиљада чланова и бројне секције и радионице у којима се окупљају сениори из престонице и околине. Његови волонтери помажу оболелима од деменције и члановима њихових породица. Организују и хуманитарне акције широм Србије. О новинама и плановима тог удружења за нашу емисију говори председница, проф. др Снежана Нена Шантић.

Упознаћемо и музиколога Гордану Крајачић, данас у улози  путописца. Њена прича „Сећање на Аустралију" посебно је похваљена на овогодишњем Петом литерарном  конкурсу за старије „Драганова награда". Осим далеког континента, Гордана је у причи описала и пријатељство са породицом чувених музичара Тинета и Радојке Живковић и њиховим сином Слободаном који живи у Сиднеју.

У минутима за здравље дијететичар-нутрициониста Јелена Јовановић ће указати на значај правилне исхране у раном детињству када се усвајају здраве навике као добар темељ за дуг и квалитетан живот. Биће речи и о припреми здравих избалансираних оброка о којима треба да брину маме, баке и куварице у вртићима.

У рубрици за културу вратићемо се пет векова уназад, у доба српских књижевних стваралаца у Италији. Њима је Владимир Анђелковић посветио изложбу „Венецијански издавачи" која је недавно отворена у Народној библиотеци Србије.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница  - У чачанском Удружењу пензионера

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ деветнаест година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]