Новости дана

Немачка компанија "Цет-Еф" у Панчеву је отворила фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. То је прва страна инвестиција у том граду после неколико деценија. Укупна вредност инвестиције је 160 милиона евра. Већ данас посао је добило више од 300 људи, а до краја треће фазе више од хиљаду . Након обиласка фабрике изграђене за мање од годину дана, председник Александар Вучић је поручио да је ово велики и посебан дан за нашу земљу. Србија је, каже председник, за првих пет месеци ове године остварила 17 одсто више директних страних инвестиција него у истом периоду прошле године. Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб истакао је да је производни погон „Цет -еф" у Панчеву доказ одличне економске сарадње Немачке и Србије. Оценио је да је Србија остварила импресвне макроекономске резултате, који ће бити још бољи спровођењем даљих реформи.

Премијерка Ана Брнабић учествује на 108 Међународној конференцији рада у Женеви. У оквиру програма за високе званице, Брнабићева је поручила да је Србија посвећена испуњавању обавеза у оквиру међународних конвенција о заштити радничких права. Нагласила је да је Влада спровела тешке, али неопходне реформе, како би смањила незапосленост. Брнабићева је рекла да Србија подржава развој малих и средњих предузећа и подстиче младе да отварају своје фирме, нарочито у дигиталном сектору.

У Приштини се обележава 20-тогодишњица уласка НАТО-а на косовску територију. Тај догађај и долазак некадашњег председника САД Била Клинтона и осталих високих америчких званичника, потврђују да се "злочинци враћају на место злочина", изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић. Хашим Тачи одликовао је Орденом слободе Медлин Олбрајт, која је била државна секретарка САД у време НАТО бомбардовања СР Југославије.

Тестови за завршни испит су спремни и директори школа ће их преузети у понедељак 17. јуна, пред сам почетак мале матуре, кажу у Заводу за вредновање квалитета образовања. Поручују да су, као и ранијих година, предузете све мере заштите како би се спречило да тестови "процуре" у јавност. Тестови ће бити штампани у петак и суботу, а у недељу је предвиђено да се дистрибуирају школским управама у пратњи полиције. Тестови из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест имају по 20 задатака.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]