Новости дана

У Куманову је на данашњи дан пре 20 година потписан споразум који је означио крај НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Споразум су потписали генерал Војске Југославије Светозар Марјановић, полицијски генерал Обрад Стевановић и британски генерал Мајкл Џексон. Договорен је и рок од 11 дана за операцију повлачења полиције и војске са Косова и Метохије.

Тих дана домове је напустило и више од 100 хиљада људи. Десетог јуна 1999. године у Савету безбедности Уједињених нација, усвојена је резолуција 1244, према којој је јужна покрајина и даље саставни део Србије.

Гостујући у нашој емисији „Седмица" , дипломата и учесник преговора Небојша Вујовић и председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун нагласили су да је Резолуција 1244 наша „тапија над земљиштем", али и да је потписивањем споразума завршен рат, али не и агресија на нашу јужну покрајину.

Извештај генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша о раду УНМИК-а, који ће се разматрати на сутрашњој седници Савета безбедности, обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године. У извештају је наведено да тензије између Београда и Приштине представљају препреку наставку дијалога и изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности. Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне препреке наставаку дијалога. Подсетио је да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, и да је председник Александар Вучић најавио контрамере уколико их Приштина не укине. У извештају се наводи да је у последњих шест месеци било неколико инцидената у етнички мешовитим срединама.

У последње две године, у борби против организованог криминала и корупције остварени су значајни резултати - рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је додао да је свакога дана процесуирано бар по једно кривично дело и да ће и у наредном периоду та борба бити приоритет Министарства.

За две године борбе против организованог криминала и корупције процесуирано је више од 500 случајева кривичних дела узимања и давања мита, 56 случајева трговине утицајем, 100 случајева кривичних дела повезаних са јавним набавкама и 239 случајева прања новца. У том периоду заплењена су 42 стана, хотел и пет пословних простора, 32 возила и једно пловило и 11 кућа.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић
 
Уредник вести: Ирена Јеловац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]