Новости дана

У Србији се и данас се интензивно ради на испумпавању воде и санацији терена у општинама које су погођене поплавама и у којима је проглашена ванредна ситуација. Према подацима управе за ватрогласно-спасилачке јединице МУП-а, поплављено је више од 600 објеката и евакуисано 312-оро људи. Полиција у Крушевцу и даље трага за шездесетогодишњим В.Ц. - мештанином Селишта код Трстеника, који је последњи пут виђен синоћ на трактору када је кренуо да обиђе поплављене њиве. Чамцима се претражује и река Риљачка која је у претходна три дана потопила 80 кућа. И даље је критично на територији Краљева, Лучана, Драгачева и Деспотовца. Председница Владе Ана Брнабић најавила је да ће грађани погођени поплавама бити обештећени.

Лидери земаља победница у Другом светском рату окупили су се у британском граду Портсмуту, како би обележили 75 година од Дана Д, почетка искрцавања савезничких војника на обалама Нормандије. Церемонији присуствује и више од три стотине преживелих ветерана, од укупно 150 хиљада учесника највеће поморске инвазије у историји, која је, потпомогнута ваздушним и копненим нападима, довела до слома сила Осовине и ослобађања Западне Европе.

У оквиру програма Подршке Европске уније у припреми пројеката, министри Владе Србије потписали су три меморандума о разумевању у области саобраћаја и заштите животне средине, у присуству шефа делегације Уније Сема Фабриција. У питању су средства из претприступних фондова које ће, истичу званичници Србије, олакшати пут ка чланству.

У Скупштини Србије почела је јавна расправа о Нацрту закону о правима детета и заштитнику права детета. Скуп је отворила председница парламента Маја Гојковић која је рекла да је циљ да се створе услови за даље унапређење, промоцију и поштовање права деце.

Данас се широм света обележава Дан заштите животне средине. Различите манифестације и кампање скрећу пажњу на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха, вода, уништавање шума, нестанак великог броја животињских и биљних врста како би се стимулисао развој еколошке свести људи.

У више од 30  градова Србије биће одржана манифестација НОЋ СРПСКОГ ФИЛМА.  Биће приказана по 4 дугометражна и 4 кратка филма. Циљ је популаризација домаћег филма. Организатор је Филмски центар Србије.

У четвртфиналу Ролан Гароса Новак Ђоковић око 15.30 игра против Немца Александра Зверева. Меч преносимо на првом програму. Познат је први полуфинални пар -  Роџер Федерер и Рафаел Надал. Швајцарац је јуче савладао Вавринку са 3:1, а Шпанац је победио Нишикорија са 3:0.

Уредник и водитељ  Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]