Којекуда

Водимо вас у Војводину, тачније речено непосредно близу Старе Пазове, да испричамо причу о једном дворцу, помало тајанственом месту које изазива носталгију. Тако је са дворцима, старим нарочито.

Стручњаци би рекли овако: ,,Шлос" је грађен као спратни објекат правоугаоне основе под утицајем барокног класицизма. Обрада фасада је једноставна, изведена у плиткој малтерској пластици, изузев камених оквира око прозора и врата. У ентеријеру се посебно истиче декоративно обрађено степениште које даје репрезентативан карактер целом објекту.

Конзерваторско-рестаураторски радови на овој грађевини трају изузетно дуго - са прекидима већ више од 30 година. У последњој деценији извршена је статичка санација објекта, решавање проблема подземних вода и обнова фасаде. Тренутно се планира уређење ентеријера.

О дворцу Шлос у овој Којекуда причи Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић, разговарају са историчарком уметности Горданом Милановић.

Извор слике са насловне стране: Saskafoto - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21723668

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Којекуда Којекуда

Аутор:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]