Новости дана

На свечаној промоцији нових припадника МУП-а у Новом Саду, председник Александар Вучић најавио је жесток удар против нарко криминала у том граду. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да ће од сутра на улицама бити 711 нових полицајаца и ватрогасаца чиме ће се осигурати већа безбедност за грађане Србије. "У Новом Саду одржавамо ову свечаност управо зашто што ће један од жестоких удара догађати управо у овом граду, где ћемо показати грађанима да можемо да их заштитимо од оних који би да угрожавају будућност наше деце", рекао је Александар Вучић на промоцији припадника МУП-а.

Скупштина Србије усвојила је Тијанин закон. Измену Кривичног законика који предвиђа доживотну робију за силоватеље и убице деце, гласовима је подржало 159 посланика. Осим владајуће већине, "за" су гласали и радикали, посланици Лиге социјалдемократа Војводине и 2 посланика опозиције - Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић. Гласању нису присуствовали остали посланици који бојкотују рад парламента, иако су, према њиховим речима, потписима подржали грађанску иницијативу. Изгласавању Тијаниног закона присуствовао је и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, чију је иницијативу за овај закон потписима подржало готово 160 хиљада грађана.

Усвојени су и Закон о спречавању корупције, измене закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, закона о извршењу кривичних санкција и закона о кривичном поступку. Посланици су потврдили зајам за кредит код кинеске Експорт-импорт банке за изградњу дела аутопута на деоници Прељина - Пожега, вредан 445 милиона долара и кредит од око милијарду долара за модернизацију пруге Нови Сад-Суботица .

 Исламска држава довела је око 5.000 терориста у северни део Авганистана, на границу са земљама Заједнице независних држава, упозорила је руска тајна служба Федерална Служба Безбедности. Њен директор је изјавио и да су, према подацима његове службе, многи од њих били на ратиштима у Сирији. "Посебно забрињавајуће је поновно активирање терористичких група у северним провинцијама Авганистана", рекао је Александер Бортников, а преноси Раша тудеј.

У Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској отворена је прва банка репродуктивних ћелија у Србији у коју је уложено више од милион евра. Паровима без деце омогућиће се да лечењем у земљи добију потомство. Донори сперматозоида и јајних ћелија могу бити мушкарци до 40-те године и жене од 21 до 34-те године који продју тестове и прегледе прописане правилницима.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]