Код два бела голуба

IN MEMORIAM: МИХАИЛО МИША ЈАНКЕТИЋ ( 1938-2019)

Библиотека града Београда маја месеца 2000. Године. Глумац Михаило Миша Јанкетић обележава 40 година уметничког рада.Сећа се својих почетака, прве улоге и свог уласка у Југосовенско драмско позориште чији је члан био до 1998. Говори о улогама које су обележиле његову младост и o представама које су утицале на његов живот: „Кад су цветале тикве", „Прљаве руке" и „Злочин и казне".

Пред многобројном публиком са глумцем разговара новинар Феликс Пашић а захваљујући разговору сачуваном у тонском архиву Радио Београда у вечерашњој емисији „ Код два бела голуба" слушаћете казивања Михаила Мише Јанкетића о животу и позоришту, о првим и битним улогама, о одрастању у Црној Гори, о доласку у Београд,о школовању и студијама , о родитељима и породици.

Глумачки пут је Михаила Мишу Јaнкетића водио од улога храбрих младића преко улога карактерних хероја, до улога историјских личности. Био је војвода Живојин Мишић, Марко Миљанов, књаз Никола, кнез Милош Обреновић...Играо је и Стаљина и Јосипа Броза Тита. Био је Благоје у „Путујућем позоришту Шопаловић" Љубомира Симовића, Гавриловић у Стеријиним „Родољупцима" ,Јеврем Грујић у Нушићевом „Народном посалнику".

Поред награда које је добио за глумачка остварења у позоришту, Михаило Миша Јанкетић добитник је и награде Удружења филмских уметника „Павле Вуисић" за животно дело. „Сан" Пурише Ђорђевића, „Хороскоп" Боре Драшковића, „Зимовање у Јакобсфелду" Бранка Бауера, „ Како сам систематски уништен од идиота" Слободана Шијана, „Убиство на свиреп и подмукао начин из ниских побуда" Жике Митровића само су неки од филмова у којима је остварио запажене улоге .

Аутор и уредник емисије Тамара Крстић

Музички уредник: Драган Димић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]