Ухвати дан

У Београду данас почиње 63. међународни Сајам технике и техничких достигнућа. Организатори кажу да је то право место за промоцију четврте индустријске револуције – Индустрије 4.0. Реч је о дигитализацији која је унела револуционарне промене у развој и начин пословања компанија, повећање продуктивност и унапређење конкурентности. Управо о томе разговарамо са Бојаном Дашић. 

Водећи светски иноватори, научници, бизнис лидери и уметници који на инспиративан начин представљају идеје новог доба окупиће се 23. маја у Народном позоришту у Београду на престижној World Мinds конференцији. Србија је прва земља на свету, поред Швајцарске, у којој ће се одржати овај значајан симпозијум који окупља највеће мислиоце света. Србија представља 3 пројекта, од којих је један Теслаграм. Тај пројекат представља Марија Митровић Данкулов из Института за физику.

Проверавамо и какве ефекте ће на кориснике у Србији имати одлука америчког Гугла који је суспендовао лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система.

Скупштина општине Бајина Башта на мартовској седници донела је Декларацију о заштити и неговању ћирилице како би се популаризовало коришћење овог писма. Управо због тога од 24. до 26. маја обележиће се Дани Ћирила и Методија, и то манифестацијом посвећеном српском језику и ћириличном писму. У питању јутра вас питамо: Да ли пишете ћирилицом или латиницом?


Протеклог викенда обележено је 50 година од премијерно извођења позоришне представе Коса у Атељеу 212. Била је то четврта поставка у свету и прва у некој социјалистичкој земљи. О сећањима на прву поставку представе Коса за Ухвати дан говори глумица Нада Блам.

Уредник и водитељ Наташа Ракетић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ухвати дан Ухвати дан

Аутор:
Група аутора

Јутарњи програм Радио Београда 1! Ухвати дан! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]