Новости дана

Један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић преминуо је у Београду у 81-ој години. У богатој каријери одиграо је више од стотину улога у позоришту, највише у Југословенском драмском, чији је стални члан био од 1960-те године. Огроман траг оставио је и на филму, телевизији и радију. Велику популарност донеле су му улоге у ТВ серијама „Сиви дом", „Бољи живот", „Срећни људи" и „Породично благо". Добитник је најзначајнијих глумачких и друштвених признања, Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде „Павле Вујисић" за животно дело. Михаило Јанкетић се бавио педагошким радом као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду. Датум сахране и комеморације биће накнадно објављени.

У Србији више нема опасности од поплава, изјавио је начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације Горан Николић.

После ноћашњих падавина, све реке у Шумадији су у благом порасту, али и даље у својим коритима. Претходних дана, прочишћена су корита река и стање на водотоцима даноноћно се прати. Водостај Саве код Шапца од синоћ је у порасту за 61 центиметар. Проблема нема, а дежурства су стална. Према најавама Републичког хидрометеоролошког завода, хладно и облачно време са умереном кишом у Србији задржаће се до петка.


Посланици Скупштине Србије настављају расправу о више законских предлога, међу којима су и "Тијанин закон" који предвидја доживотни затвор за убице и силоватеље деце и Закон о спречавању корупције. Председница Скупштине Маја Гојковић изјавила је да ће "Тијанин закон", бити усвојен следеће седмице , и оценила да посланици дела опозиције неучешћем у расправи доводе у сумњу своју бригу о деци и женама страдалим на најмонструознији начин. Део опозиције наставио је да бојкотује седнице пленума. Посланик Демократске странке Радослав Милојичић најавио је да ће бити у скупштинској сали када се буде гласало о "Тијанином закону" јер сматра да тај закон не треба политизовати.


Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић у писму министарки правде Нели Кубуровић, позива српске власти да поново размотре увођење доживотне казне затвора без могућности условног отпуста за неке од најтежих злочина. Мијатовићева подсећа да Европска конвенција за људска права, која је обавезујућа за Србију као чланицу Савета Европе, не забрањује увођење доживотне казне за нарочито тешке злочине, али мора постојати могућност ревизије, односно изгледи да затвореник буде пуштен на слободу.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић
Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]