Новости дана

Београд и Приштина су у овом тренутку годинама удаљени од могућег решења питања Косова и Метохије, истакао је председник Александар Вучић у обраћању на Самиту лидера процеса сарадње Брдо-Бриони у Тирани. Проблем се, поручује, не може решити без Србије, а томе, како каже, не доприносе скупови на које се позивају и они којих се то уопште не тиче. Председник Вучић и председавајући председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик нагласили су да је регионални скуп у Албанији показао колико разноврсних сукоба има, не само на Западном Балкану, већ и шире. 

Традиционално, поводом Дана победе над фашизмом, на Црвеном тргу у Москви одржана је седамдесет четврта војна парада. Учествовало је тринаест хиљада војника, који су се годину дана спремали, и приказано је више од 130 комада најмодернијег наоружања. Догађају нису присуствовали страни званичници, а председник Путин је у свом говору поручио да ће Русија радити све како би осигурала високу борбену спремност, али како је истовремено отоврена за сарадњу са свима који су спремни да се супротставе тероризму, неонацизму и ектремизму.

Поводом Дана победе над фашизмом, министар одбране Александар Вулин је као изасланик председника Србије, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића - уз највише државне и војне почасти, положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. На Гробљу ослободилаца Београда одржана је државна церемонија одавања почасти жртвама Другог светског рата, коју је предводио министар за рад Зоран Ђорђевић.

У Москви је одржана традиционална шетња „Бесмртни пук", а ове године на њему је учествовала и делегација из Србије. Колону је предводио руски председник Владимир Путин. Српску делегацију представљали су генерал Божидар Делић, генерал Мирослав Лазовић, пуковник Золтан Дани и адвокат Горан Петронијевић. Они су током шетње носили пано на ком су приказане слике свих њихових колега из 250. ракетне бригаде који су погинули током НАТО агресије на СР Југославију. Манифестација бесмртни пук одржава се и у Србији у неколико градова.

Виши суд у Подгорици прогласио је за криве све оптужене за покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори, у октобру 2016-те године. Осуђени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година затвора у случају познатом као "Државни удар". Њих двојица се данас нису појавили у судници.  Највећа казна, за покушај тероризма на дан парламентарних избора  и стварање криминалне организације, изречена је руским држављанима Едуарду Шишмакову и Владимиру Попову у трајању од 15, односно 12 година затвора. Пресуда је првостепена и оптужени ће имати право жалбе.

Данас се отвара Бијенале савремене уметности у Венецији.У Продајној галерији Београд приређена је групна излозба Владислава Шћепановица, Драгана Здравковића, Ивана Грубанова и Владимира Перића.  Заједничко у стваралаштву четири аутора јесте наступ на престижној смотри савремене уметности у Венецији. Дела Шћепановића, Здравковића,  Грубанова , Перића  у Галерији Београд до 31.маја. 

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић

Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]