Таласање - Шетња

Деветог маја 1950, Роберт Шуман је представио свој предлог креирања нове организоване Европе који је требало да унапреди живот појединаца и народа. Датум који је постао општеевропски симбол и уважен празник слави се као ДАН ЕВРОПЕ. Колико од његове суштине још живи у заједници 28 држава? Где су се и зашто испољиле слабости? Има ли снаге да опстану вредности на којима је саздана? Саговорници су нам Владимир Међак из Европског покрета Србије и наша колегиница Наташа Јокић, која већ годинама прати рад европских институција.

У међународном календару важних датума 9. мај обелезава се и као ДАН ПТИЦА. Тим поводом говоримо о очувања ретких врста и заштити њихових станишта. Један од најлепших примера је резерват природе УВАЦ, који се са колонијом белоглавог супа сврстава на прво место на Балкану и друго у Европи.

Мај је већ традиционално и месец математике. У предвечерје ове манифестације наси млади математичари обрадовали су нас освајањем првог места на балканској математичкој олимпијади. То је само још један у низу вансеријских резултата које у овој дисциплини постижу наси ученици. Тим поводом разговараћемо са председником Друштва математичара Србије, Војиславом Андрићем, а угостићемо и неког од победника у Молдавији.

Чућемо и сегменте нове емисије КОЈЕКУДА о традиционалној кухињи југоисточне Србије.

Уредник и водитељ је Оливера Стајић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Таласање Таласање

Аутор:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика. [ детаљније ]